Etnotok – Ustvarjalna skupina GŠ Izola

 

V šolskem letu 11/12 se je oblikovala Ustvarjalna skupina Etnotok (US Etnotok), ki je nato delovala do leta 2017 in izvajala pretežno ljudsko glasbo raznih narodov. Priredb, ki bi bile pisane na kožo članom novo oblikovane skupine, ni bilo in zato sem se z veseljem lotila tega zabavnega dela z mislijo na možnosti slehernega člana in barve skupnega muziciranja, ter povezala praktično, prepleteno z idejami Etnotokovcev in koristno. V prvi sestavi Etnotoka so igrali: Sara Benčič, Mark Jakomin in Amar Sikirić-harmonike (M-Gvozdenac), Ana Birsa Krušec-kljunasta flavta (D.Kitić), Eris Šker-violina (S.Horvat), Tadej Časar, Maj Felluga in Gregor Grbec-kitare (B.Kuret). Na velikem odru KD Izola so junija 2012 na zaključnem koncertu GŠ Izola navdušili številno publiko. Med drugimi so zaigrali makedonsko ljudsko pesem Ivanica, ki je postala lokalni hit, saj ima čez 1000 ogledov na youtubu. Prisluhnite ji tudi vi!

Posnetek prvega nastopa:

#

V šolskem letu 12/13 so v US Etnotok igrali Sara Benčič, Mark Jakomin-harmoniki, Ana Birsa Krušec-kljunasta flavta, Eris Šker-violina,Tadej Časar in Maj Felluga-kitari.

Nastopi US Etnotok: 25.11.12 na samostojnem nastopu Amara Sikirića ob koncu 5. razreda, 03.12.12 v dvorani Pokrajinskega muzeja v Kopru, 7.12.12 na Dobrodelnem koncertu za tri sestrice v KD Hrvatini, na Prednovoletnem partiju 11.12.12, v GŠ Izola 15.01.13, člani so nastopili v projektni pustni skupini 12.02.13 na pustnem nastopu v Dvorani GŠ Izola (Aljoša, Timi, Sara, Mark, Amar, Eldin, Vid), 22.03.13 na Pozdravu pomladi v Zadružnem domu Korte, 26.3.13 in 11. 4.13 na Predtekmovalnem nastopu tekmovalcev v GŠ Izola in v Tartinijevi hiši v Piranu. 13.4.13 so se Etnotokovci udeležili Regijskega tekmovanja učencev harmonike v Kopru in si v kategoriji komorne skupine-starejši priigrali zlato. Na Mednarodnem tekmovanju v PULI 25.4.13 so vsi solisti člani Etnotoka in US Etnotok dobili srebrno plaketo. Po tekmovanju so nastopili 24.5.13 in na Zaključnem nastopu v Manziolijevi palači 28.5.13. Sledil je še nastop na Oljkarskem prazniku v Parku Pietro Coppo 01.06.13 in Mednarodno tekmovanje »Tomaž Holmar« v Naborjetu/Malborghetto (Italija) 02/06/13, kjer si je US Etnotok priigrala srebro.

Tekmovalni program: Sefardska/prir. Mirjana Gvozdenac: Lied/Pesem, Madžarska/prir. Mirjana Gvozdenac. Ugros, A.Nikolic/prir. Mirjana Gvozdenac: Balkango.

 

 

 

#

US Etnotok 13/14

Ana Birsa Krušec– kljunasta flavta, Sara Benčič in Mark Jakomin– harmoniki, Maša Stopar in Nika Gačnik-violini in Klemen Jug-cajon.

Iz koncertnega lista: »Člani US Etnotok na vajah iščejo in izbirajo najzanimivejše kombinacije barv svojih glasbil, se učijo improvizacije in se pri tem izjemno zabavajo. US Etnotok izvaja ljudsko glasbo in je s svojo svežino, mladostno zagnanostjo in humorjem doslej osvojil srca vseh poslušalcev. US Etnotok ima pripravljen 40 minutni program. Nika Gačnik je napisala eno skladbico in je izjemno nadarjena. Skupino lahko povabite na samostojen koncert.«

Nastopi: 10.12.13 Hotel Delfin: samostojni nastop (45 minut), 04.03.14 Tartinijevo gledališče: Pustni nastop, 5.3.14 Besenghijeva dvorana: Pustni nastop, 08.03.14 Osnovna šola Korte: predstavitev knjige Nade Morato, 11.3.14 Srečanje KIP, 21.03.14 Korte, Zadružni dom: Pozdrav pomladi, samostojni nastop, 12.04.14 Biennale Koper, mednarodni festival sodobne glasbe, izvedba skladbe Demetriusa Spineasa: After Calder, 10.05.14 samostojni koncert (45 min) v Izoli na Ljubljanski ulici- Dobrodelni koncert za Reneja (izkupiček 900 €), 16.05.14 Zaključni koncert US Etnotok z gosti, 19.06.14 Kavarna Lucija, samostojni koncert.

Spored zaključnega koncerta: Estonska: Pri Pahlenovih, Ruski valček, Stara ruska pesem: Pobegla nevesta, Makedonska: Ivanica, Izraelska: Veselje v delu, Sefardska: Pesem, Izraelska: Hine ma tov, Ciganska: Cere Bogar, Romunska: Jianna, Ciganska: Cigančica. Vse skladbe sem za US Etnotok priredila njihova mentorica.

Iz sporeda 13/14: biografije Etnotokovcev

Ana že ima zlati violinski ključ in se s flavto vozi na učne ure v Ljubljano. Ne vozi se samo na vaje, ampak tudi štoparje pobirat… Morda pobere kakšnega korepetitorja, ki ga bo obdržala zase. V prostem času je ves čas za knjigami in v zvezkih. Kaj še? Najrajši bi bila zunaj s prijatelji, pa se mora piflat. V Etnotoku je od samega začetka. Brez njene flavte in alt flavte ne bi bilo te posebne barve, zaradi katere vsi zaigrajo tiše… 

Tudi Sara je v Etnotoku od začetka. Zelo rada igra v registru piccolo (4) ali pa v zelo nizkem fagotu (16). Ima rada ekstreme, ja, takšna je. Najraje vadi, ko si zvije gleženj, ker takrat ne more tekati naokoli. Potrpežljivo prenaša Klemnove in Markove šale, ampak to ji ne preprečuje, da ustvari najlepši ton. Ja, Sara ima najlepši ton daleč naokoli. In lahko igra ppp. Ob tem še balina in pretrkuje. Ampak ne sočasno. 

Nika se je pridružila Etnotoku januarja, ampak z vsem srcem in v polno. Nekega dne je prišla, našla svoje mesto in brez nje ne gre več. Rada se znajde, ker je iznajdljiva. Rada igra nove skladbe, ker rada preizkuša svoje meje. Njeni trilčki so na pravih mestih. Pride s piškotki in kruhki in nahrani vse ostale. Tudi njen nasmeh je neka vrsta čudovite hrane. Drugače pa je zmagala na vseh možnih tekmovanjih in še več jih bo. 

Maša, skrivnostna Maša, s tonom, toplim kot vroča čokolada sije in z njenimi soli srce Etnotoka drugače bije. Maša je zmagovalka mnogih tekmovanj, debela bukla se že piše o njih. Maša in Nika sta uvedli nove barve. Veseli smo prav vseh njunih barv, vrtenja, zgodbic, sončnic in smeha. 

Mark je že “veteran” Etnotoka in obvlada gledanje med note: vidi eno, igra drugo, misli pa na nogomet. Zna spremljati na vse možne načine. Tu pa tam pa zaigra še kakšen hitri solo. Najraje se šali s Saro, ker mu je všeč, da ona viha nos. 

Klemen je Etnotokov vsestranski tolkalec. Igra cajon (beri kahon, pomisli na škatlo), prime za bobne, prikliče dež, morda mu nabavimo še dve žlici in desko za ribanje, to bi bilo prav, ker je deska staro ljudsko glasbilo. Vnuk slavne Nade Morato to že ve. 

Mirjana se zabava v delovnem času že več kot dve desetletji. Z mnogimi generacijami bodočih glasbenikov uživa v odkrivanju novih smernic, kako naj mladi ljudje hitro premagajo brezdelje in svoj prosti čas usmerijo v urjenje, ponavljanje, obvladovanje, vztrajnost, odrsko galantnost, kar jim pospeši odprtost, izboljša samozavest in, prej ali slej, obrodi zrele in sladke glasbene sadove. V enem stavku: ustvarja z vsem okoli sebe.

Na enem dobrodelnih koncertov v Izoli

#

US Etnotok 14/15

Ana Birsa Krušec– kljunasta flavta, Nika Gačnik in Gašper Kravanja Veljak-violini,Sara Benčič in Mark Jakomin– harmoniki, Tadej Časar-kitara, Kaja Ličen-klavir, Klemen Jug-cajon

Člani US Etnotok so tudi v šolskem letu 14/15 nadaljevali z improvizacijo. Ker to ni mačji kašelj, je samo Ana Birsa Krušec improvizirala na javnih nastopih v skladbi Alexander’s Latin, ostali pa v varnem okolju učilnice.

Nastopi US Etnotok:
16.10.14 je US Etnotok nastopila na 195. obletnici OŠ Korte s programom ljudskih pesmi. 14.11.14. Na kongresu logopedov Slovenije je nastopila kot edina glasbena skupina in prejela posebno pisno zahvalo organizatorjev kot pohvalo vseh udeležencev, saj so bili »navdušeni nad mladostnim žarom in energičnim izvajanjem skladb mlade izolske skupine«. 23.12.14 je na šolskem novoletnem nastopu nastopil projektni ansambel Zvezda mentoric Mirjane Gvozdenac, Sonje Horvat in Darinke Jug in izvedel irsko skladbo Zvezda (Star of Slane) za vibrafon, 6 violin, 4 harmonike in klavir v priredbi M. Gvozdenac. US Etnotok pa je premierno izvedel skladbo Whiter Shade Of Pale/ Bleda senca v priredbi iste mentorice (takrat še brez udeležbe OPZ). Januarja 2015 je skupina nastopila na predstavitvi knjige O kljunčku, ki je premagal strah in rešil prijatelje, v piranski galeriji Hermana Pečariča s polurnim programom. 10. 03.15 so izolski učenci nastopili v dvorani GŠ Izola za svoje mamice in babice, svoje izvedbe pa so posvetili vsem ženskam. Kot gostje so nastopili OPZ GŠ Izola, ki ga vodi Kristina Babič, in ansambel US Etnotok. Skupaj so premierno izvedli skladbo Whiter Shade Of Pale/Bleda senca skupine Procol Harum v priredbi Mirjane Gvozdenac za US Etnotok in OPZ. Besedilo skladbe so si izmislili pevci OPZ skupaj z Mirjano. Prisrčen nastop je razveselil poslušalstvo. US Etnotok je nastopil še 01.04.15 na letnem srečanju KIP. 11. 05. 15 je v dvorani sv. Frančiška in skupaj z OPZ Izola (Kristina Babič) širšemu občinstvu predstavil skladbo Bleda senca.

Šolsko leto so Etnotokovci zaključili s tremi samostojnimi koncerti: 16. 05.15 v dvorani RIIBA v Izoli, 21. 05.15 v Kulturnem domu v Izoli in 26. 05.15 v dvorani GŠ Izola, na katerem so nastopili tudi pevci OPZ Izola in skupaj z US Etnotok izvedli omenjeno skladbo iz 60. let Whiter Shade of Pale, napisano za OPZ in US Etnotok in Haberlov Alexander’s Latin. Premierno je bila izvedena skladba M.Gvozdenac Tiha, tihcena ljubezen, napisana za OPZ in US Etnotok.

US Etnotok 15/16:

Sara Benčič in Timotej Korenika-harmonike, Nika Gačnik in Aleš Slaček-violine, Leo Maj Kokol-kitara in Jakob Burdych-tolkala

Ustvarjalna skupina Etnotok je v šolskem letu 15/16 precej menjala sestavo in se levila. Glasbene teme so premetavali po vseh glasbilih, iskali pravo barvo in se komaj aprila ustalili. Morda so tudi zaradi tega vsi člani bili pripravljeni na vse več improvizacij, saj nekaj mesecev niso znali, na koga zares lahko računajo. Sara Benčič, ki igra v US Etnotok od začetka, torej od leta 2011, je na vajah imela poseben občutek za vedno nove izmišljarije in je na vsakem nastopu zaigrala nekaj povsem novega. Opažena je bila tudi kot pevka, še posebej, če kakšno pasažico ni zaigrala – kar odpela jo je. Violinist Aleš je utrdil svoj položaj na dosegu sladkarijic in je komaj čakal na pavze v partu, da bi vzdrževal raven sladkorja v krvi. Tudi sam je rad improviziral, javno pa za enkrat samo soliral. Violinistka Nika je organizirala svoj prvi pravi dobrodelni koncert, ki ga je poimenovala Sončni koncert za Ines in zbrala velik šop dinarčkov za operacijo sošolke. Izdelala je tudi celostno podobo nastopa in imela intervju za časopis. Na nastopih je prevzela vlogo dirigentke, saj nekdo mora biti vodja, mar ne? Harmonikar Timotej je s svojo muzikalnostjo podprl vse spremljave, kitarist Leo je soliral v nulo in kar je še bolj pomembno -tudi nadvse zelo rad soliral, pianist Jakob pa se je podal v ritmične vode in z veliko vnemo izdelal barvito tolkalsko mavrico s cajonom-škatlo, tamburinom, palčkami…in še čim. Brez njega se accelerando v Hava Nagili sploh ne izpelje več!

 

Nastopi 15/16: 15.10.2015 Kulturni dom Izola, 5.10.15 Avditorij Portorož-Nastop za Koronarno društvo Slovenije, 18.10.2015 Zadružni dom Korte: nastop ob 20. obletnici Kulturnega društva Korte, 22.10.2015 Koper, dvorana Sv. Frančiška, Trg Brolo: Koncert ob obletnici OPZ Izola- US Etnotok in OPZ so izvedli Star of Slane, US Etnotok pa istrsko MaŽurko, 4.11.2015 nastop v GŠ Koper na srečanju KIP, 10.11.2015 nastop v dvorani GŠ Izola, 22.11.2015 Koncert – Snemanje za Radio Koper, 17.12.15 Šolski nastop GŠ Izola, 23.12.15 Novoletni nastop za najmlajše, 28.12.15 skupni nastop v hotelu Life Class s piranskim Triom harmonik Lastovke, 5.2.2016 dva nastopa za italijansko osnovno šolo, 9.2.2016 Pustni nastop, 23.02.16 Portorož, Life Class, samostojni koncert US ETNOTOK, 28.2.2016 dobrodelni Sončni koncert za Ines (zbrano 1700€, zamisel in organizacija Nika Gačnik), 13.4.2016 Nastop na srečanju učencev harmonike KIP- US Etnotok, Trio harmonik Lastovke in učenci kolegice Sonje Mezgec so zaigrali v orkestru in izvedli Ai se eu te pego v priredbi M. Gvozdenac, 17. 05.2016 2016 v Izoli – šolski nastop US Etnotok in Lastovke, 24. 05.2016 Zaključni nastop US Etnotok z gosti ( Kvartet Magnetni bend, Lastovke, violine solo, solo kitara in dve flavtistki), 30. 5.2016 Zaključni koncert GŠ Izola, 4. in 5. 6.2016 dva nastopa na Mednarodnem festivalu Izola Otok – kino otok, 24.6. 2016 Manziolijev trg Izola, nastop za Radio Koper – Prva in doslej edina Pulitzerjeva nagrada slovenskemu fotografu Slobodanu Ž.-z Natašo Benčič.

Snemanje komorne skupine »Etnotok« (M. Gvozdenac) za Radio Koper (22. novembra 2015, Koper).

 

 

 

#

Ustvarjalna skupina Etnotok je na začetku šolskega leta 16/17 igrala na otvoritvi mednarodne razstave Alpe, kot jih vidijo ptice v izolski Marini (v okviru Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij evropske unije) in bila odlično sprejeta, pohvaljena, o njej so pisali v svojem poročilu in na Facebooku. Osnovana v šolskem letu 11/12, zaključila je svoje delovanje z zaključnima koncertoma 8.5.17 na Otoku otrok in 12. 05. 17 v dvorani GŠ Izola. Učenka Sara Benčič je igrala neprekinjeno vseh šest let in zato bila pohvaljena. Člani 16/17: Sara Benčič in Timotej Korenika-harmonike, Nika Gačnik in Aleš Slaček-violine, Leo Maj Kokol-kitara in Jakob Burdych-tolkala

Zaključni koncert US Etnotok je bil zelo lep in poln občutkov ob poslavljanju. Sodelovali so: Magnetni bend GŠ Izola, duo Lastovke GŠ Piran, duo Aljaž Cetin&Mihajlo Milićević, kvartet harmonik GŠ Piran (Mihajlo, Iris, Eneya in Aljaž), priložnostni trio Aleš Slaček-violina, Aljaž Cetin in Mihajlo Milićević- harmoniki. Na koncu so vsi skupaj zaigrali v ansamblu, ki je čisto na koncu izvedel makedonsko ljudsko pesem Ivanica. Z njo je bil sklenjen krog, kot radi rečemo, saj so nekdanji člani US Etnotok v šolskem letu 11/12 zasloveli prav z izvedbo te skladbe.

Šest let je dolgo obdobje za odraslega človeka, kaj šele za otroke, ki postajajo najstniki. Šest let igrati v bendu, v ustvarjalni skupini, imeti pravico do izmišljevanja, do uveljavljanja lastnega mnenja, do nastopanja, do sprostitve od težkega solističnega programa, je prekrasno in dobrodošlo. Viva la musica! Živela ustvarjalnost!

Učitelji doživljamo mini pogrešanja in brezčasne nostalgije, ko glasbenčiči ptiči zapustijo gnezdo. Obenem smo veseli in z radostjo spremljamo nadaljne poti. Srečno vsem!

Mirjana Gvozdenac, učiteljica harmonike in komorne igre

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.