Glasba zate je delček mojega sveta glasbe, ki ti ga podarjam.

                               Muzika za tebe je delić mog sveta muzike koji ti poklanjam.

Mirjana-avtorica spletne strani www.glasba-zate.eu

Kontakt: mirjana@glasba-zate.eu

Pozdravljeni obiskovalci,

Glasba zate je moja prva spletna stran- sama s svojimi prsti sem zaigrala po tipkovnici prav vse, ampak šele po intenzivnem tečaju, ki sem ga opravila z izvrstno glasbenico in učiteljico internetnih misterijev Marijo Đokić. Njena spletna stran Zanimljiva muzika me vedno preseneti in razveseli.

Veseli me, da se lahko izboljšujem in spoznavam neskončne zanimivosti interneta in da mi te nove spretnosti lahko pomagajo pri poučevanju. Navdušuje me občutek, da sem povezana z vami-s svojimi učenci (in dijaki) v virtualni obliki in da lahko dostopate do snovi, člankov, glasbe, šal- v poljubnem momentu prostega časa. Prispevki mojih (zdaj že nekdanjih) dijakov Gimnazije Piran na treh blogih, ki niso bili javni, so vedno bili dragoceni, komentarji vseh dijakov na vse objavljeno zaželeni in dobrodošli. 

O meni:

Sem srečna mama, zadovoljna profesorica, uspešna učiteljica, zmerna bralka knjig, igrala in pela sem v bendu POETRIO za katerega sem izbirala najlepšo poezijo in pisala glasbo. Pišem tudi razne priredbe in originalne skladbe za vse moje ustvarjalne skupine in učence harmonike. Napisala sem glasbo za nekaj dokumentarnih filmov režiserke Nade Ray, ki deluje v New Yorku. Zadnji, Unlockingt the Creative Self with Marshal Arisman je bil premierno predvajan marca 2023 v New Yorku in požel odlične kritike. Celo- mojo glasbo so (nenačrtovano z moje strani) objavili na Spotify. Poslušajte.

Zgodovina moje kreativnosti:

V šolskem letu 16/17 so delovale moje 4 komorne skupine: Etnotok, Lastovke, Duo A&M in Magnetni bend.  Od šolskega leta 17/18  dalje skupina mlajših učencev želi ustvarjati v ustvarjalni skupini NEMOLAT. Večina so harmonikarji, edini violinist je Aleš. V šolskem letu 18/19 se je skupini Nemolat pridružil še tolkalist Timotej. V letu 19/20 pa so bili v bendu samo harmonikarji. V šolskem letu 21/22 je deloval TRIO JES (Sara, Erin in Jan), ki se mu je v šolskem letu 22/23 pridružil simpatičen bas-klarinetist Timi in so postali Kvartet JEST. Kdo ve kako se bo to šolsko leto končalo!

V letu 2019 sem izdala dve zbirki not: PTICE-11 lebdeče plesnih skladb za harmoniko ter Kapitan Lev in nevihtna harmonika-to je pustolovska zgodba z zelo lepimi risbami (tržaške ilustratorke Silvie Leghissa) in z mojimi skladbami za harmoniko. Kapitan Lev je napisan dvojezično-v slovenščini in italijanščini in v zgodbi nastopajo vsi moji učenci.

V letu 2021 sem izdala dve tabelici za klavirsko in gumbno harmoniko in e-knjigo Ptice.

V letu 2022 je izšla e-knjiga Captain Lion and Stormy Accordion v angleščini in obe tabelici v e-obliki. Lahko si jih tudi izposodite v Biblosu, ni potrebno kupovat. 

V zadnjih dnevih decembra 2022 je v tiskarni TiskPrint luč dneva zagledal učbenik za 1.r. harmonike z melodijskimi basi z naslovom Prve gumbolovščine so več kot pustolovščine. Najdete ga v spletni knjigarni GALARNA.

Avgusta 2023 je izšel učbenik za 2. r. gumbne harmonike z melodijskimi basi: Druge gumbolovščine so prave pustolovščine. Natisnili so ga v izolski tiskarni TiskPrint

Maja 2024 je izšle prvi ponatis Prvih gumbolovščin.

 

Kaj vse sem počela v življenju:

– Pri 12 letih sem se odločila, da bom glasbenica. Obiskovala sem glasbeno šolo “Vatroslav Lisinski” v Beogradu, zatem Srednjo glasbeno šolo Stanković in na koncu še beograjsko Glasbeno akademijo (smer zborovsko dirigiranje in solfeggio, saj oddelka za harmoniko niti takrat, niti danes nimajo, neverjetno, ampak resnično).

Bila sem zaposlena kot:

-Asistentka glavnega urednika na III programu klasične glasbe (Beograjski Studio B) in urednica dveh oddaj na radiu B 92 (Osebne note in Etnoglasba)

-Asistentka kostumografa na RTV Beograd (TV film “48”)

-Predsednica DPG Koper (v osmih letih sem organizirala več kot 150 koncertov in izdala knjigo Marije Gombač Med časom in prostorom

-Zborovodkinja mešanih (Divača, Hrvatini, Obalca) in ženskega pevskega zbora Ivan Grbec iz Škednja (Trst)

-Dolgoletna pevka pevskega zbora Ipavska iz Vipave

-Učiteljica: najprej v Beogradu, zatem od leta 1992 v Izoli. Poučujem klasično harmoniko na Glasbeni šoli Izola in Piran. Občasno sem poučevala tudi teoretične predmete.

-Pet let sem poučevala glasbo na Gimnaziji Piran.

Najraje se odpravim peš v mesto: mimo knjižnice, mimo vrtca, skozi park, ob obali do mandrača in par korakov navzgor do Palače Besenghi degli Ughi v kateri je Glasbena šola Izola. To je je prečudovita baročna stavba. Še vedno dobim kurjo polt, ko vstopim v dvorano.

 

Kontakt:

mirjana@glasba-zate.eu

 

 

O meni II:

Shvatila sam  da moram da napišem i “o meni II”  na mom prvom jeziku, na  srpskom. Ime mog sajta Glasba zate znači Muzika za tebe. Ovo je prvi sajt koji sam vlastitim prstima “odsvirala” posle intenzivnog tečaja kod predivne i prepametne Marije Đokić, vlasnice sajta Zanimljiva muzika. Marija je i dalje moja mentorica i uzornica.

Ja sam srećna mama, zadovoljna profesorica, učiteljica koja uspeva da održi optimizam, volim da čitam knjige i poeziju, koju prepisujem u svoje sveske i kasnije, nekog dana izmišljam muziku.  Volim da stvaram, da pišem muziku, da čitam, da pevam i da kuvam. Pisala sam muziku na tekstove Alenke Rebula, Tomaža Pengova, Bojana Glavine, Vaska Pope i Marka Matičetova. Pisala sam muziku za dokumentarne filmove režiserke Nade Ray, koja sa svojom kompanijom NadaRayMedia, ima vrlo uspešnu karieru u New Yorku . Njen najnoviji dokumentarni film o životu i radu čuvenog slikara Marshalla Arismana je doživeo premieru marta 2023 u New Yorku, a nakon toga odlične kritike. I moja muzika je publici pala u uši, te su je objavili na Spotify kao soundtrack Unlocking the Creative Self with Marshall Arisman. 

Živela sam u Beogradu i tamo završila sve škole (Ljubu Nenadović, Vatroslav Lisinski, Stanković i Fakultet muzičke umetnosti )

Trenutno predajem u muzičkim školama u Izoli i Piranu, koje se zajedno  sa školom u Kopru zovu Glasbena šola Koper.

Živim u Izoli i volim da živim tu. Na pravom sam mestu.

Pišem transkripcije (moji đaci vole da sviraju zajedno i onda izaberu komad koji im se sviđa pa mi daju mi domaći zadatak- da napišem transkripciju za njih) i originalne kompozicije. Ujedno pišem i za solo harmoniku, pozorište i dokumentarni film. Objavila sam mnogo nota, ako neko želi dodatak, prevod na srpski i sl., neka mi slobodno piše. 

2019 sam objavila zbirku nota za harmoniku PTICE– 11 lebdeće-plesnih kompozicija i avanturističku priču Kapetan Lav i olujna harmonika– 26 kompozicija (24 za harmoniku sa bariton basovima i dve za kamernu igru).

2020 sam objavila e-knjigu Ptice- 11 lebdeće plesnih kompozicija za harmoniku.

2021 sam objavila obe tabele za klavirsku i za dugmetaru u fizičkom obliku i kao e-tabelu.

2022 sam objavila e-knjigu Captain Lion and Stormy Accordion– mog Kapetana Lava je preveo na engleski Arjun Perumal Harsch. Ako upotrebljavate Biblos, možete i da je iznajmite.

Decembra 2022 sam izdala učbenik-prvu školu za dugmetaru sa bariton basovima u “našem regionu”, ali C-sistem. Ali ne mogu da prevedem naslov, jer nisam (još) smislila kako bi zvučalo na srpskom! Na slovenačkom je PRVE GUMBOLOVČINE SO VEČ KOT PUSTOLOVŠČINE. Ionako će se u Srbiji tek kroz 200 godina, aktualizovati školski sistem, svi to znamo, ne izmišljam. A u Hrvatskoj ne mogu da koriste ovaj lep i jako koristan učbenik, jer ima puno izmišljarija na slovenačkom jeziku. Izmišljarije su centralni deo učbenika i jako su važne za dobro zezanje i usmeravanje dece u izmišljanje muzike.

U Sloveniji deca počinju da sviraju na baritoncima, časna reč. To je važno, jer počinju sa 7 godina, a svi učitelji znamo da male ruke ne mogu da dohvate osnovne i terc basove standardnog basa. Zato treba početi baritoncima. Tačka.

Avgusta 2023. godine je izašao iz štamparije učbenik za drugi razred niže muzičke škole sa bariton basovima, opet C-sistem. 

Maja 2024 smo naštampali  još nekoliko desetina Prvih gumbolovščina-Prvih dugmićarija? Može li dugmićarije?

Pišite mi slobodno, znamo se, ne znamo se….: mirjana@glasba-zate.eu

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.